Op zaterdagmiddag 10 februari a.s. organiseert het demoteam van de RMS-regering in Ina Ama in Lunteren een grote informatiebijeenkomst. Deze staat in het teken van de demonstratie die maandag 19 februari 2024 bij het Vredespaleis in Den Haag wordt gehouden tegen de Indonesische bezetting van het grondgebied van de RMS. Op de informatiemiddag hoor je hoe het zit en hoe jij een bijdrage kunt leveren.
Wat hebben de Zuid-Molukken met het voortslepende conflict tussen Israël en Palestina te maken? Meer dan je denkt! We leggen het in het kort uit.
Op maandag 19 februari a.s. zal Retno Marsudi (Minister van Buitenlandse Zaken) in het Vredespaleis te Den Haag in een openbare hoorzitting een verklaring afleggen. Zij zal zich namens de Republik Indonesia voor het Internationaal Gerechtshof uitspreken tegen de Israëlische bezetting van het Palestijns grondgebied. Retno Marsudi zal meerdere argumenten naar voren brengen waarom volgens het internationaal recht de rechten van de Palestijnen op grove wijze worden geschonden. Ondanks dat de Israëlische bezetting al meer dan zeventig jaar voortduurt vindt Marsudi dat het recht van de Palestijnen op onafhankelijkheid nog steeds bestaat. Zij noemt de annexatie van de Palestijnse gebieden illegaal en roept Israël op tot stopzetting van de onwettige acties.
Wat vinden wij?
De Indonesische Republiek moet de hand in eigen boezem steken en goed in de spiegel kijken. Indonesië doet precies hetzelfde door na de volkomen legale proclamatie van de RMS op 25 april 1950 de Zuid-Molukse Republiek de oorlog te verklaren, enkele maanden later het land en bevolking te annexeren en tot de dag van vandaag te bezetten. Bovendien beschouwt de RI het uitoefenen van het recht op vrije politieke meningsuiting van RMS-ers als misdaad en staatsondermijning.
Het recht op onafhankelijkheid en de vestiging van de vrije Zuid-Molukse Republiek is ook na meer dan zeventig jaar Indonesische bezetting nog steeds geldig. Retno Marsudi is een voorstander van de twee-statenoplossing voor het Palestijns-Israëlische conflict. Volledig in overeenstemming met haar standpunt is een twee-statenoplossing voor het conflict met de Republik Maluku Selatan ook van toepassing. Dat vinden we al bijna 74 jaar.
Wat jij kunt doen!
Vanzelfsprekend rekenen we op een grote opkomst. Zowel op de 10e, maar helemaal op 19 februari. In de bijeenkomst in Lunteren zal het demoteam hun plannen toelichten en jullie vragen diverse taken op je te nemen.
De informatiemiddag op 10 februari begint om 13:00 uur
Locatie: “Gebouw Ina Ama” van Stichting Ana Upu, Vd Duyn van Maasdamstraat 16, 6741 WP Lunteren